Hvad er CBD-olie?

Måske har du hørt ordet cannabis før. I så fald ved nok du også at det er et ulovligt rusmiddel er i Danmark. Det kan endda være at du har hørt om cannabis olie og herunder måske CBD-olie. Hvordan hænger det lige sammen med det ulovlige rusmiddel? Det får du svaret på lige her.

Cannabis olie kan i dag fås som på recept fra lægen, da flere og flere undersøgelser peger på de gavnlige medicinske effekter. Olien er dog ikke godkendt af Sundhedsstyrelsen endnu, fordi man ikke med sikkerhed kan sige at de gavnlige effekter skyldes olien og at man ikke får nogle alvorlige bivirkninger. Alligevel må læger i dag udskrive cannabis olie på recept. Det skyldes primært at man i dag kan udvinde olie af cannabisplanten, der ikke indeholder nogle euforiserende stoffer.

Den ikke-euforiserende del af planten hedder CBD. Denne olie indeholder primært cannabinoiden CBD, der medicinsk også kaldes cannabidiol. Man kan også udvinde en anden olie af cannabisplanten – THC. Netop denne del af planten udgør den euforiserende del. Der er altså stor forskel på de to olier, både i forhold til om de rent faktisk har den velkendte euforiserende effekt fra cannabisplanten, men også i forhold til de påståede medicinske effekter.

Forskning og medicinske effekter

Det er vigtigt at påpege, at Sundhedsstyrelsen ikke har godkendt CBD som et lovlig præparat endnu. Dette skyldes primært at der ikke er nok forskning på området til at man kan slå sikkerheden af præparatet fast. Det betyder på den anden side ikke, at der slet ikke findes forskning på området. Tværtimod findes der mange forskere og forskningsresultater, der peger på de gavnlige effekter af CBD-olien i forhold til en lang række forskellige sygdomme.

Det kan være meget individuelt om man kan få gavn af olien, men mange oplever en eller anden form for gavnlig effekt i forhold til en lang række sygdomme. Her skal det påpeges at olien ikke kan være med til at kurere disse sygdomme, men blot være med til at forebygge og behandle bivirkninger fra de forskellige sygdomme.

Således kan olien have en effekt på patienter med psykiske sygdomme såsom angst, Alzheimers, depression, PTS og skizofreni. Olien kan desuden hjælpe på symptomer på en lang række almindelige sygdomme såsom diabetes, sklerose, migræne, gigt, epilepsi og fibromyalgi. Mange oplever desuden store gavnlige effekter i forhold til kvalme som et symptom af en anden sygdom. Således bruger mange kræftpatienter olien til at hæmme deres kvalme.

Dosering af olien

Når man skal dosere olien, er det meget vigtigt at det sker i samarbejde med en, der har forstand på det. Det kunne således være ens praktiserende læge. Det er svært for lægen at sige præcis hvor stor en dosis den enkelte patient skal have for at få den mest gavnlige effekt, fordi doseringen afhænger af flere forskellige faktorer. Det afhænger helt konkret af patientens sygdom, hvor stærk olien er og af hvilket medicin man tager ud over olien. I samarbejde med lægen skal man altså prøve sig lidt frem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *