Få økologisk kål gennem et fødevarefællesskab

Hvis man bor i byen, er et fødevarefællesskab en god mulighed. Her kan man få sæsonens grøntsager året rundt. økologiskMan kan se det som en mulighed for dem, der ikke har have. Så har man alligevel adgang til friske grøntsager. De fleste fødevarefællesskaber lægger vægt på at være økologiske. Man kan derfor typisk få økologisk kål gennem et fødevarefællesskab.

Et fødevarefællesskab findes i de fleste større danske byer. Foreningen består af en række frivillige medlemmer. De laver aftaler med leverandører af blandt andet økologisk kål. Det er landmænd, der producerer det. Foreningen aftaler at aftage en mængde økologisk kål. Man skal fortælle en uge før, om man vil have en pose grøntsager. Der bliver kun bestilt grøntsager til dem, der gerne vil have. På den måde undgår man spild.

Der er typisk 6-8 kilo grøntsager i ens pose. Hvis der er økologisk kål, får man typisk et kålhoved. Man får dermed mange af de grøntsager, man har brug for. Hvis man er en familie, kan man bestille en pose om ugen. Hvis man er et par eller alene, er en pose hver anden uge nok. Medmindre man spiser mange grøntsager.

Frivilligt arbejde for at få økologisk kål

Hos et fødevarefællesskab køber man typisk en pose grøntsager hver eller hver anden uge. Da det hele er frivilligt, skal man også selv være frivillig. Det er man typisk en gang om måneden. Som med alt andet frivilligt arbejde, kan man vælge at engagere sig mere. Der er mange forskellige jobs at have. Man kan udlevere grøntsagerne som økologisk kål. Man kan pakke grøntsagerne. Man kan hente dem hos landmanden. Man kan også være den, der laver aftaler med nye landmænd. Så har man mulighed for at få andre typer af økologisk kål. Der findes nemlig mange typer af kål.

Hvilke grøntsager får man sammen med sin økologiske kål?

Der er mange muligheder for grøntsager. Man får altid sæsonens grøntsager. Økologisk kål kan holde sig meget længe. Man får derfor typisk kål om efteråret, vinteren og det tidlige forår. Kål er en god vintergrøntsag. Den kan indgå i en lang række forskellige vinterretter. Det kan være suppe eller gryderetter.

Et fødevarefællesskab sammensætter poserne ud fra sæson. De ser ikke på, hvordan grøntsagerne passer sammen. De sender heller ikke opskrifter med. Det må man selv finde ud af.

Grøntsagerne i poserne passer tit godt sammen. Om efteråret og vinteren er der ofte også kartofler. Så kan man lave en ret med kål og kartofler. Det kan være en gryderet.

Man kan også lave en ret, hvor man bruger den økologiske kål. Så kan man spise kartoflerne som tilbehør. Det kan være kåldolmere lavet af økologisk kål. Kåldolmere er hakket kød, der er pakket ind i kålblade. Retten tager noget tid, men er meget velsmagende.

Man får også ofte rodfrugter sammen med sin økologiske kål. Det kan være persillerødder, pastinakker eller selleri. De kan alle erstatte kartofler. Man kan for eksempel skære dem i skiver og bage dem i stedet for pomfritter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *