Det er hårdt fysisk arbejde at være murer

Man skal ikke være bange for at smøge ærmerne op og få snavs under neglene, hvis man vil være murer. Arbejdet består i at bygge og ombygge huse og bygninger, og det er fysisk krævende. Hvis man foretrækker at sidde indenfor på et kontorstol dagen lang, mens man spiser kage og drikker kaffe, skal man ikke blive murer. Selvfølgeligt drikker murere også kaffe, og et enkelt stykke kage eller to bliver der da også plads til i ny og næ.

Men selve murerarbejde er fysisk. Man skal kunne holde til at arbejde, mens man sidder på sine knæ, og man skal have mod på at sætte hundredvis at mursten op. Én efter én. Man skal have mod på, at være fysisk aktiv hele dagen. Det kræver selvfølgeligt også, at man ikke er udfordret på fysikken. I så fald er et job som murer ikke det mest optimale. Man bevæger sig meget som murer, og der er altid noget, der skal bygges.

bygge nyt

Kulde og hede er ingen hindring, når man er murer

Selve der ikke er helt så stor efterspørgsel på murere om vinteren, betyder det ikke, at man som murer kun arbejder, når temperaturen er helt tilpas. Som murer skal man også arbejde, når solens stråler nærmest er uudholdelige. Dér hvor sveden aldrig stopper med at dale fra panden, og dér, hvor man allerhelst så sig selv ligge på stranden med fødderne i vandkanten og en kold forfriskning i hånden. Også når efterårets bidske kulde melder sin ankomst, møder man som murer også på arbejde. Håndværket laver jo ikke sig selv. Og langt det meste murerarbejde foregår udenfor. Selvfølgeligt kan man ikke stå og sætte mursten op i slud. Det er netop derfor, at langt det meste murerarbejde ligger i årets tre andre årstider.

Sådan bliver man murer

Det kan være, man finder høje murstensbygninger fascinerende, eller at man kan falde helt i staver over de mønstrer, mursten kan skabe. Brænder man for murerarbejde, kan man tage en erhvervsuddannelse på en teknisk skole. På uddannelse bliver man tildelt den grundlæggende viden, der er om at være murer. Man lærer at lægge mursten i helt særlige mønstrer, så de står solidt og samtidig danner en flot væg. Ydermere lærer man at pudse forskellige typer overflader, således at de både kan males og være underlag til fliser. Netop fliser lærer man også at sætte på både gulve og vægge.

Det hele handler selvfølgeligt ikke om at blive beskidt. Foruden det praktiske arbejde tilegner man sig på uddannelse en stor teknisk viden om materialer og tilgange. Man arbejder blandt andet med arbejdstegninger, og så lærer man om de forskellige typer mørtel og fuge, der skal holde det hele sammen. Selve uddannelsen består af en grundforløb, der lærer de studerende det grundlæggende. Siden skal de i praktik i hos et murerfirma. Under dette forløb vil man løbende skulle på korte skoleophold.  Det tager omkring fire år at blive murer, og man afslutter uddannelsen med en svendeprøve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *